Artikelarkiv

Jack Werner forskar om frisksport

Ormen Friske väckte journalisten Jack Werners intresse. Nu djupdyker han i arkiven och skriver på en bok om Ormen Friskes haveri och Frisksportrörelsen.

Ormen Friskes haveri med 15 besättningsmän är ett stort trauma i frisksportens historia. Det var frisksportare som byggde vikingaskeppskopian och seglade med den. 1950 gick båten med besättningen under i en storm i Nordsjön.

Jack Werner är trots sin relativa ungdom (31 år) en firad journalist. Redan som 25-åring fick han stora journalistpriset som årets förnyare och är känd i branschen för sin mediekritiska insats i framför allt ”Viralgranskaren”.

Viralgranskaren har sedan dess getts ut i bokform och det var när han träffade sin förläggare som idén om Ormen Friske dök upp.
– Jag hade stött på Ormen Friske i en lista över stora svenska olyckor på Wikipedia. Då hade jag aldrig hört talas om varken den eller frisksporten.

– Jag insåg att det fanns en oberättad historia där och det triggade mig som journalist.

Förläggaren tände också på idén. Jack fick förskott och satte igång ett omfattande forskningsarbete för boken, som är planerad att ges ut våren 2022.
– Jag är djupt inne i materialet nu, berättar Jack och visar i sin lap top hur mycket material han har samlat på sig.

En hel del har han hittat i riksarkivet och andra arkiv, men han har också samlat information genom intervjuer med frisksportare som har minnen från tiden. Men i och med att det är 70 år sedan det hände håller mycket av förstahandsinformationen på att försvinna.
– Det är som att lägga ett pussel där motivet på bitarna håller på att försvinna, säger Jack om sitt researcharbete.

– Jag vill jättegärna komma i kontakt med frisksportare som har egna minnen från Ormen Friske och besättningen. Eller från hur det var att vara frisksportare på 1940- och 50-talen. Hur klubblivet och stämningen var. Allt från den tiden är jag intresserad av.

Kontaktuppgifter till Jack: jack@kwasbeb.se. 076-878 45 57

Text: Thomas Lundh    Foto: Kate Gabor

tl_files/Frisksportfoerbundet/Nyhetsbilder/2020/Ormen Friske.jpg
En minnessten för de frisksportare som omkom under resan med Ormen Friske finns på Stensund.

Skrivet: 13 Oktober, 16:12 av Sara Brunskog

Tillbaka