Artikelarkiv

Frisksport får ny kostym

Under 2021 kommer Frisksportrörelsen att få ett nytt utseende. Logotyper, infomaterial, webbsidan, tidningen och sociala kanaler kommer att få ett nytt modernare uttryck. Bakom arbetet står frisksportaren Linnea Kliv och förbundens informationskommitté.

Linnea Kliv föddes in i frisksporten och har varit medlem och ledare under många år.
– Frisksport har funnits med mycket i mitt liv! När jag var tonåring var jag med på alla träffar och kurser som fanns och jag var med som ledare på Nyårskursen i många år, säger hon.

Till vardags arbetar Linnea som varumärkesdesigner på en designbyrå i Stockholm och när hon var föräldraledig såg hon en chans att hjälpa till.
– När frågan om en ny design för Frisksport dök upp tänkte jag att här kan jag med min spetskompetens få ge tillbaka något till organisationen som ligger mig varmt om hjärtat, säger Linnea.

Ideellt arbete
Att ta fram en ny design kan vara ett både kostsamt och tidskrävande projekt och Frisksportrörelsen har möjlighet att göra det tack vare att Linnea och förbundens informationskommitté jobbar ideellt. Linnea har jobbat designstrategiskt för att ta fram en ny visuell identitet.
– Hur organisationen ser ut på ytan påverkar hur vi uppfattas på ett djupare plan.
Frisksport har redan en otroligt spännande verksamhet. Det jag har tittat på är hur vi ska kunna visa upp det för fler människor för att kunna växa, säger Linnea.

Vad ingår i en ”visuell identitet”?
– Det innefattar bland annat typsnitt, färger, fotomanér, logotyp och andra grafiska element. Alla delar ska skicka en signal om hur vi vill uppfattas och vilken känsla vi vill att frisksport ska ge. Om vi tar färger till exempel är tanken att vi ska använda blått och gult. Dels för att vi redan använder de färgerna idag, så befintliga medlemmar ska känna igen sig, dels signalerar det en rikstäckande och folklig känsla – vem som helst får vara med oss! Gult är en varm, stark och pigg färg som visar på energi och aktivitet medan blått kopplar till stabilitet och frisk luft.

Hur har du tänkt kring logotypen?
– Den nuvarande logotypen är lite svåranvänd i dagens alla möjliga format på till exempel beachflaggor, webbplatser och sociala kanaler. Då är det bra att kunna vara flexibel och den nya logotypen finns
i olika varianter för att kunna passa bra i olika höga, breda och kvadratiska format. Logotypen bygger på ett rakt och stadigt typsnitt och ett som är ”handskrivet” för att ge mänsklig närvaro med en aning kaxig stökighet.

Stolt över historien
Linnea tycker att vi ska vara stolta över historien och att organisationen funnits länge.
– Min farmor Märta Friberg skrev handskrivna brev till sina frisksportkompisar när hon var ung och det inspirerade mig till handskriften. Kombinationen mellan rakt och handskrivet ger logotypen en unik karaktär, vilket visar en stabil och trygg organisation med en livfullhet, säger hon.

Hur känns det att det nu börjar bli färdigt?
– Det känns så skönt! Det kändes redan från början att det här kunde bli bra eftersom Frisksport är ett så himla bra koncept och vi kan använda bilder som visar att vi är mycket utomhus, att alla som vill får vara med och att vi har ett roligt utbud av aktiviteter. Det ska vi vara stolta över och visa upp för fler!

-----------

Vad händer nu?


Infokommittén kommer nu att lägga upp en plan för hur och när förbund, klubbar och distrikt ska få möjlighet att gå över till den nya identiteten.

Från och med nu kommer det att börja märkas en förändring på webben och på Frisksportrörelsens sociala kanaler. Exakt hur allting kommer att gå till eller se ut är inte bestämt men det är ett pågående arbete som kommer att utföras tillsammans med medlemmar runt om i landet och det finns stor möjlighet att skapa material inom den framtagna designen beroende på vad som behövs lokalt.

Infokommittén och förbundskansliet planerar tillsammans för hur klubbar och distrikt ska få stöttning med övergången till den nya designen på bästa sätt. Mer information kommer att skickas till klubbföreträdare löpande under våren.

Hör av er om ni har frågor eller vill vara med tidigt i övergången!

Kontakt: information@frisksport.se

Infokommittén består av: Jeanette Folkegård, Eskilstuna FK, Erik From, FK Humlan, och Emma Zetterholm, Norrköpings FK.

Skrivet: 26 April, 15:46 av Sara Brunskog

Tillbaka