Artikelarkiv

Äventyr oavsett tid i månaden

Mens. Det kan upplevas som tabu av många. Men varför ska vi skämmas för det som är källan till liv? Ledaren Kim Lindkvist har många tankar om vad hon kallar friluftsmens.

Svullen mage under ryggsäckens midjebälte och värkande ländrygg mot kanotsitsen i flera timmar är inte optimalt men mens bör inte hindra någon från fantastiska naturupplevelser. Det är lite knepigare att ägna sig åt friluftsliv under den perioden i månaden. Det enklaste kan ju tyckas vara att krypa ner under en filt med närhet till toalett och rinnande vatten.
– Men rörelse kan underlätta mensvärk. Lyssna på din kropp och ta det lugnt! Om du dessutom inte har så ont av din mens ska du inte låta det praktiska hindra dig, säger Kim Lindkvist, ledare inom Friluftsfrämjandet.

Kim talar gärna om praktiska förutsättningar. 
– Ta på dig kläder som är bekväma och inte spänner över magen. Se till att inte kyla ner ryggen – håll en svettig rygg varm under pauser!

Under friluftsaktiviteter kan du behöva ta det lite lugnare och få möjlighet att stanna på bra platser för att byta menskydd.
– Det är därför viktigt att vi kan prata om att vi har mens, så att alla i gruppen hjälper till och underlättar genom exempelvis fler stopp än planerat.

Kim är ivrig förespråkare för menskoppen men hon är medveten om att det inte är ett alternativ för alla.
– Pröva dig fram till det mensskydd som du är mest bekväm med! Var förberedd i packningen och tillåt dig själv att röra på dig efter din förmåga. Genom att vara öppen med att du har mens kan de andra i gruppen förhålla sig till dina behov ett tag.

Viktigt för alla
Att prata om och att avdramatisera mens är ett första steg. Att mens är naturligt även för killar och män är viktigt enligt Kim.
– Någon gång kanske du ska ta hand om en dotter. Du har kanske en flickvän eller fru att förhålla dig till eller kompisar som menstruerar.
Det underlättar i alla situationer om även ni utan livmoder kan visa förståelse. Det kan innebära att avlasta delar av packningen när det är svårt att använda midjebältet på ryggsäcken eller att acceptera fler pauser än beräknat, säger Kim.

Naturlig del
Som ideell ledare känner Kim att det är viktigt att föreningar som ägnar sig åt friluftsliv tar med mens i sin verksamhet.
– Fundera gärna som ledare över hur ni kan underlätta för dem med mens att
vara med på äventyr och friluftsaktiviteter. Att avdramatisera mens är steg ett. Det är inget som någon ska skämmas över. Ta med både första hjälpen och ett menskit i packningen.

I ett menskit bör det finnas våtservetter, tamponger och bindor av olika storlek och tjocklek samt värktabletter. Menskitet blir också ett sätt att avdramatisera mens.
– Vid er första samling informerar ni ledare om att ni har med både första hjälpen- och menskit. Då vet alla att ni ledare kan hjälpa till vid behov och det blir mindre pinsamt att be om hjälp. Om vi alla hjälps åt och visar att mens är naturligt kan vi öppna upp för fler att ägna sig åt friluftsliv. För inte ska väl något naturligt hålla oss borta från naturen? avslutar Kim.

Text: Linn Austli


tl_files/Frisksportfoerbundet/Nyhetsbilder/2020/Kim.jpg

Kim Lindqvist

--

Tips vid mens i samband med friluftsliv:

» Ha aldrig ditt menskydd för länge! Det kan vara farligt och orsaka sjukdomstillstånd.

» Kasta aldrig mensskydd i toalet- ten och inte heller i naturen. Ta med dem i en påse till närmsta papperskorg.

» Ta med dig våtservetter eller torra tvättlappar uppblötta i en plastpåse (miljövänligare alterna- tiv) för rengöring av underliv och händer.

» Köp helst ekologiska bindor och tamponger – snällast mot miljön och dig själv.

Källa: Apoteket

Skrivet: 24 November, 11:11 av Tidningen Frisksport

Tillbaka