Riksläger

Aktiviteter, gemenskap, motion och glädje!


Vecka 28 varje sommar bjuder Frisksportrörelsen in till Riksläger. Alla är välkomna och på rikslägret finns det något för alla – stora som små, sportiga som kulturella. Veckan bjuder på massor av aktiviteter bland annat idrottstävlingar, träningspass, föreläsningar, ungdomsaktiviteter, barnaktiviteter och kvällsunderhållning.

Sommaren 2022 arrangeras lägret i småländska Aneby! Läs mer om lägret på www.frisksportlager.se!

Frisksportrörelsens riksläger är ett arrangemang som har funnits sedan 1934, då det första rikslägret arrangerades vid Flaten utanför Stockholm. De olika frisksportdistrikten turas om att arrangera rikslägren på olika platser runt om i Sverige. Ett riksläger brukar locka mellan 1 000 och 1 400 deltagare.

Rikslägret har nöjet att erbjuda ett stort arrangemang helt utan tobak, alkohol och andra droger. Man får inte uppehålla sig inom området påverkad av alkohol eller annan drog och givetvis är det helt tobaksfritt. Här är det fokus på glädje, gemenskap och en hälsosam livsstil!

Vill man, deltar man i lägrets tävlingar som till exempel orientering, trampolin, hellensk mångkamp och stafett, fotboll, volleyboll och boule. Vill man inte tävla, men ändå idrotta, erbjuder rikslägerprogrammet flera olika gymnastik- och motionspass varje dag och en träningscamp med trampoliner, tablå och cirkus.

För barn och ungdomar finns ett helt eget utbud av programpunkter. För de yngsta finns pysselaktiviteter, sagostunder, barngympa och knattekamp och för ungdomar ordnas roliga lekar, utmaningar och skönt ”häng” med nya kompisar.

Lägret erbjuder också mer kulturella aktiviteter som föreläsningar, workshops, utflykter, tipspromenad, fotostig och lägerbål.

Man väljer själv vad man vill delta i; några väljer att inte delta i några aktiviteter alls, medan andra försöker hinna med allihop.

Arbetet före, under och efter rikslägret sker helt ideellt och det är därför som deltagaravgiften kan vara så pass låg som den är, med tanke på det rika utbud av aktiviteter som deltagarna kan välja bland.

På lägret bor de flesta i tält, husvagn eller husbil. Mat lagar många själva och diskar i tillfälliga tvättrännor som finns uppställda på lägerområdet. Många väljer att köpa frukost och middag som serveras på lägerområdet. Det finns också ett lägerfik som säljer glass, fika, lättare luncher och på kvällen även våfflor.

Ett riksläger är ett arrangemang för generationer i gemenskap. Den yngsta deltagaren brukar inte ha fyllt ett år och de äldsta deltagarna har passerat 90 år, men alla är på samma riksläger och kan ofta delta i samma aktiviteter.